Πολιτική κόντρα για την παρουσία Τούρκων στο Νότιο Έβρο – ΥΠΕΞ: Καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος

Η παρουσία Τούρκων σε περιοχή στον Έβρο προκάλεσε πολιτική κόντρα με κόμματα της αντιπολίτευσης να επικρίνουν τους χειρισμούς και τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια και της κυβέρνησης.

Πολιτική κόντρα έχει προκαλέσει η παρουσία Τούρκων σε περιοχή του Έβρου μετά και τις αναφορές για διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα, με κόμματα της αντιπολίτευσης να εστιάζουν την κριτική σε φράση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι «μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Διευκρινίσεις για το θέμα ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το θέμα έχουν τοποθετηθεί και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα θέματα αυτά «πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα» τονίζει, από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών.

«Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος» υπογράμμισε το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο.

«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τι ανέφεραν δημοσιεύματα για παρουσία Τούρκων στον Έβρο

Το ζήτημα με την παρουσία Τούρκων φέρεται να έχει προκύψει σε σημείο του Νότιου Έβρου, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, που πλημμυρίζει κάθε χρόνο, μετά το φθινόπωρο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί ισχυρή παρουσία στελεχών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη θέση Μελισσοκομείο, στον Νότιο Έβρο.

Η περιοχή με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, ωστόσο η διαφορά με την τουρκική πλευρά έγκειται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου: Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΝΔΦίλης: Δεν αποκλείεται επιχείρηση Ερντογάν στον Έβρο

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η γείτονα χώρα εκμεταλλεύεται αυτή τη μεταφορά της κοίτης, ώστε να διεκδικήσει μια περιοχή, η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Η δήλωση Δένδια και το διάβημα στην Τουρκία

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ, ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Την Παρασκευή είχε γίνει γνωστό, ότι η Αθήνα απέστειλε διάβημα προς την Άγκυρα, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών.

Ενημέρωση για τον Έβρο ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενημέρωση από την κυβέρνηση για ενέργειες της Τουρκίας ζήτησαν την Παρασκευή, με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, και ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην κοινή τους δήλωση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν αυθαίρετες και επιθετικές τις ενέργειες της Τουρκίας και καταλογίζουν στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ότι υποβάθμισε το θέμα.

«Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;» διερωτώνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Λοβέρδος: Για πόσες «δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;

Ενστάσεις για τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει, από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής  του Κινήματος Αλλαγής.

«Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση “για πόσες δεκάδες μέτρα” υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας», επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος και υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν

Βολές κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στον Έβρο εξαπολύει και εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, κάνοντας λόγο για «επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας».© SPUTNIK / MIKHAIL VOSKRESENSKIYSpiegel: Διαμαρτυρία Βερολίνου προς Άγκυρα για πυροβολισμό εναντίον περιπόλου της Frontex στον Έβρο

Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι η κυβέρνηση «αφού βάφτισε “εισβολή” την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη στέλνοντας στρατό-αστυνομία να υψώσουν φράχτες, υποδεχόμενη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και συνοδεύοντας μέχρι και την ΠτΔ το Πάσχα, τώρα με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο».

Αναφερθείς στον υπουργό Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι «προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες “δεκάδες μέτρα” και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις, στη συνέχεια προσπάθησε να φιμώσει και τον τύπο για το ζήτημα “δεν αξίζει ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα”, ενώ τέλος μετά από προφανή κυβίστηση το Υπουργείο προέβη σε διάβημα!»

«Είναι βλέπετε και η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης όπως ακριβώς και η οικονομική, πυγμή έναντι των αδυνάμων, υποχωρητικότητα έναντι των ισχυρών, στο ίδιο έργο θεατές» καταλήγει ο κ. Κριθαρίδης.

Βελόπουλος: Ο κ. Δένδιας πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση

Ο κ. Δένδιας πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Βελόπουλος επέκρινε την τακτική της κυβέρνησης και έκανε λόγο για «προκλήσεις» της Τουρκίας.

Η απάντηση Δένδια

«Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα» τονίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ.© SPUTNIK / MIKHAIL VOSKRESENSKIYΈβρος: Εντυπωσιακό βίντεο των Ενόπλων Δυνάμεων για την κρίση στα σύνορα – Οι δράσεις του στρατού

Αναφορικά με τη συνέντευξη του κ. Δένδια, τονίζεται ότι ο υπουργός «αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: “Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε”».

Υπογραμμίζεται πως «στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο» και επισημαίνεται ότι ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη επίσης, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

«Το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites» σημειώνει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών.

«Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΥΠΕΞ: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

«Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε το υπουργείο.

Για «γελοιότητα» που «συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» έγραψε ο κ. Δένδιας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to content