Οι παραλίες της Θεσσαλονίκης ανάμεσα και του Δήμου Θερμαϊκούτο… αντίδοτο στον Covid-19

Θεολόγος Ηλιού

Ας αρχίσει το… κανονικό καλοκαίρι. Αυτό είναι που σκέφτονται όλοι το τελευταίο διάστημα, μετά την (πρώτη) μεγάλη περιπέτεια που ζήσαμε με τον Covid-19. Πολλοί πίστευαν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι χαμένο, ενώ άλλοι ότι δεν θα άλλαζε τίποτα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Κανείς δεν φαίνεται να έπεσε… διάνα, καθώς η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση: ένα καλοκαίρι προσαρμοσμένο στα νέα μέτρα.

Δίχως πάρτι, δυνατή μουσική, αγκαλιές και μεγάλες παρέες κάτω από μια ομπρέλα, είναι το καλοκαίρι που θα ζήσουμε φέτος, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν έως σήμερα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσαρμόζονται και κατευθύνουν και τον κόσμο προς αυτές τις συνήθεις.

Μετά το lockdown και εφόσον επιτράπηκε ξανά να απλωθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες, ο μόνος εχθρός είναι ο… καιρός. Ο Ιούνιος, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει νέες καιρικές συνθήκες, που ειδικά φέτος δεν βοηθάνε στην ψυχολογία του κόσμου για να βγει σε ακτές και παραλίες. Ωστόσο, πλησιάζοντας προς τον Ιούλιο, όλοι ελπίζουν πως ο καιρός θα επανέλθει σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες, για να ξεκινήσει το καλοκαίρι!

Πάντως, η καραντίνα και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, οδήγησε πολλούς τον Μάιο να θυμηθούν ή να γνωρίσουν τις παραλίες της Θεσσαλονίκης. Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, υπάρχουν πολλές οργανωμένες παραλίες που φέτος έχουν την τιμητική τους. Μέχρι πρότινος, ήταν συγκεκριμένος και σίγουρα λιγότερος ο κόσμος που επισκεπτόταν τις παραλίες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά πλέον βλέπουμε και τους νέους – που προτιμούσαν την χερσόνησο της Κασσάνδρας – να τις επισκέπτονται ως… γρήγορη και εύκολη λύση. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι προτιμούν να μην επισκεφτούν beach bars αλλά να απλώσουν ψάθες και να στήσουν δικές τους ομπρέλες. Ωστόσο, πάντα φροντίζουν να έχουν τα κατάλληλα εφόδια μαζί τους. Οι μεγαλύτερες ηλικίες ψυγεία με αναψυκτικά και σάντουιτς, ενώ η νεολαία μπουκάλια με αλκοόλ αλλά ακόμα και ναργιλέ…

«Δουλεύαμε πάντα με Θεσσαλονικείς»

Στο παραλιακό τόξο του δήμου Θερμαϊκού υπάρχουν πολλές αμμώδεις παραλίες με μεγάλο μήκος και πλάτος. Κάποιες από αυτές κερδίζουν γαλάζιες σημαίες, ενώ άλλες περιοχές του δήμου είναι περισσότερο γνωστές για τα ουζερί και τα τσιπουράδικα, όπως η Περαία.

Τα καραβάκια του Θερμαϊκού, εξυπηρετούσαν τις παλαιότερες εποχές για την μετάβαση των Θεσσαλονικέων στις ακτές της Περαίας και της Επανομής. Σήμερα, τα δρομολόγια αυτά λειτουργούν περισσότερο ως τουριστική ατραξιόν και ξυπνούν σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας μνήμες από το παρελθόν. Σαφώς, πλέον το οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί και όσοι θέλουν να αποδράσουν για λίγο από το μπετόν της πόλης, φτάνουν στις παραλίες του δήμου Θερμαϊκού με το αυτοκίνητό τους.

Τα περισσότερα beach bars, που προσελκύουν την νεολαία, έχουν στηθεί στην παραλία της Επανομής. Όπως λέει στη «Θ», η Σοφία Καρανίκα, υπεύθυνη γνωστού beach bar της περιοχής, πλέον όλοι έχουν επανέλθει σε πλήρη λειτουργία και τα τελευταία Σαββατοκύριακα είναι γεμάτοι. «Τα δυο τελευταία Σαββατοκύριακα ήταν πολύ καλά. Οι καθημερινές ακόμα είναι πεσμένες, κυρίως λόγω καιρού» δηλώνει η κ. Καρανίκα. Σύμφωνα με την ίδια, οι θαμώνες των beach bars δεν είναι τουρίστες αλλά Θεσσαλονικείς, όπως πάντα άλλωστε.

«Δουλεύαμε πάντα με Θεσσαλονικείς. Έτσι και φέτος πάλι έχουμε μόνο Θεσσαλονικείς, όπως και οι όμορες παραλίες. Κυρίως είναι άνθρωποι που μένουν στην πόλη και ψάχνουν μια γρήγορη απόδραση» σημειώνει η Σοφία Καρανίκα για τους λουόμενους της Επανομής. Το τελευταίο διάστημα, η Επανομή έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, καθώς κάθε χρόνο γίνονται επενδύσεις από επιχειρηματίες στην παραλιακή ζώνη. «Η Επανομή συνδυάζει καθαρή θάλασσα με οργανωμένες παραλίες. Όμως, υπάρχει και η επιλογή κάποιος να κάτσει απομονωμένα, μακριά από την μουσική και την φασαρία» εξηγεί η κ. Καραγιάννη για τον λόγο που προτιμούν την περιοχή οι λουόμενοι.

Περιμένουν τουρίστες σε Ασπροβάλτα και Βρασνά

«Η κινητικότητα μέχρι στιγμής είναι πολύ χαλαρή, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές» λέει στη «Θ» ο Παναγιώτης Τσουλφίδης, που διατηρεί beach bar στα Βρασνά. Εκτός από τους Θεσσαλονικείς που έχουν εξοχικά στις παραθαλάσσιες περιοχές του δήμου Βόλβης, οι τουριστικές επιχειρήσεις στηρίζονται στους επισκέπτες από τα Βαλκάνια. «Κάθε χρόνο, δουλεύουμε κυρίως με τουρίστες από την Σερβία και την Ρουμανία. Ακόμα όμως δεν έχει έρθει ούτε το πρώτο κύμα των τουριστών» σημειώνει ο ιδιοκτήτης beach bar.

Πάντως, τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα με καλό καιρό, οι Θεσσαλονικείς έκαναν μικρές αποδράσεις στις παραλίες του δήμου Βόλβης. «Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται στα εξοχικά τους. Αλλά τις καθημερινές ακόμα δεν έχει κόσμο» αναφέρει ο Παναγιώτης Τσουλφίδης.

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στην παραλία της Ασπροβάλτας, με τους επιχειρηματίες να έχουν ενδοιασμούς για τις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε γνωστό beach bar της περιοχής, που κάθε χρόνο φιλοξενεί μεγάλες συναυλίες, ακόμα εξετάζουν τις κινήσεις τους. Ίσως, τον επόμενο μήνα που θα έχουν αρθεί όλα τα μέτρα, να διοργανωθούν πέντε μεγάλες εκδηλώσεις με γνωστούς τραγουδιστές.

Διαμαντής Λιάμας, Δήμαρχος Βόλβης

«Γενικότερα βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πλήγμα στον τουρισμό λόγω της πανδημίας. Τις τελευταίες ημέρες όμως παρατηρούμε δειλά βήματα τουριστικής κίνησης κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες και από την κεντρική Ευρώπη. Το θετικό όμως είναι ότι φέτος πολλοί Θεσσαλονικείς επιλέγουν τις παραλίες του δήμου Βόλβης, για τα εβδομαδιαία τους μπάνια. Υπάρχουν πολλοί που επιλέγουν τα Σαββατοκύριακα τον Σταυρό ή την Ασπροβάλτα, αντί να πάνε στη Χαλκιδική.

Αν από τα μέσα Ιουλίου, αρχίσει και η αύξηση του τουρισμού που ακούμε, θεωρούμε ότι η χρονιά δεν θα είναι εντελώς χαμένη. Παρ’ όλα αυτά οι επιχειρηματίες πρέπει να στηριχθούν από την κυβέρνηση, γιατί υπέστησαν βαρύ πλήγμα από τα κλειστά σύνορα»

Ξαπλώστρα… gr

Στην μετα-κορονοϊό εποχή δυο φίλοι από τη Θεσσαλονίκη, έχοντας αγανακτήσει με τις ουρές και τις προσπάθειες εύρεσης ξαπλώστρας σε παραλίες, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα εργαλείο που θα βοηθήσει όλους τους λουόμενους. Από το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βγάλουν στο ίντερνετ την ιστοσελίδα xaplwstra.gr, που θα αποτελεί μια σύγχρονη πλατφόρμα κρατήσεων για ξαπλώστρες σε οργανωμένες παραλίες. «Δεν έχουμε καμία σχέση με το αντικείμενο, είμαστε πολιτικοί μηχανικοί. Όμως καθόμασταν μαζί με τον Δημήτρη και συζητούσαμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε στις παραλίες με τις ξαπλώστρες. Έτσι μας ήρθε η ιδέα» λέει στη «Θ», ο ένας από τους δυο δημιουργούς της σελίδας, Βαγγέλης Ντόβας.

Μέσω κινητού, τάμπλετ ή υπολογιστή, θα μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα και να ψάχνει να βρει το beach bar που τον ενδιαφέρει. Αν υπάρχει στην λίστα της πλατφόρμας, τότε μπορεί να κάνει κράτηση, με χρέωση 2 ευρώ. «Κάθε πρωί θα στέλνουμε με emails τις κρατήσεις σε όλες τις επιχειρήσεις και ο χρήστες θα μπορούν να κάθονται στις ξαπλώστρες, λέγοντας το όνομα τους» εξηγεί ο Βαγγέλης Ντόβας. Στην λίστα των συνεργατών, υπάρχουν beach bars κυρίως από την Χαλκιδική αλλά και από τα νησιά του Αιγαίου. «Συνεχώς θα ανανεώνεται η λίστα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες, καθώς είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και οι περισσότεροι θέλουν να δουλεύουν με κρατήσεις, ώστε να γνωρίζουν τον κόσμο που θα αναμένουν» σημειώνει ο κ. Ντόβας.

Οι διάσημες παραλίες της Θεσσαλονίκης

Το Ναυάγιο

Εκτός από την Ζάκυνθο, ένα εντυπωσιακό «Ναυάγιο» έχει και η Θεσσαλονίκη. Πρόκειται πλέον για μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στα νοτιανατολικά της Επανομής. Η μεγάλη αμμώδης έκταση, το ακρωτήριο που σχηματίζει μια μύτη και τα απομεινάρια ενός καραβιού εντός της θάλασσας συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Το πλοίο βυθίστηκε στο σημείο πριν περίπου 40 χρόνια και τα φουγάρα του παραμένουν ακόμα ορατά.

Ποταμός

Στον Ποταμό Επανομής συγκεντρώνονται τα περισσότερα beach bars της περιοχής. Η ακτή είναι αρκετά μεγάλη και τα τελευταία χρόνια είναι σημείο αναφοράς για νεότερες ηλικίες λόγω των πάρτι που διοργανώνονται.

Παραλία Νέας Μηχανιώνας

Η παραλία της Νέας Μηχανιώνας είναι ακόμα πιο κοντά στον πολεοδομικό ιστό της πόλης και παραδοσιακά αποτελεί μια γραφική περιοχή με τουριστικές υποδομές. Εκτός από τις οργανωμένες παραλίες, φημίζεται για τις ταβέρνες με τα φρέσκα ψάρια.

Αγία Τριάδα

Η παραλία της Αγίας Τριάδας απέχει 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει πολλές επιλογές για τους επισκέπτες, καθώς υπάρχουν πολλά μπαρ και εστιατόρια. Αρκετές χρονιές, η παραλία κατακτούσε γαλάζια σημαία για την θάλασσα της που στην αρχή είναι ρηχή στα πρώτα μέτρα αλλά πάντα γαλήνια και ζεστή.

Περαία

Στην Περαία, συνήθως οι περισσότεροι πηγαίνουν για τα τσιπουράδικα στην παραλιακή ζώνη. Όμως ανέκαθεν, στην Περαία πήγαιναν οι Θεσσαλονικείς για τα μπάνια τους, είτε με καραβάκι, είτε οδικώς. Μάλιστα, πολλοί διατηρούν εξοχικά στην περιοχή, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία. Η παραλία της έχει μήκος 7 χιλιόμετρα και φόντο το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον Λευκό Πύργο.

Παραλία Οφρυνίου

Στα 30 χλμ. από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται μια παραλία με χρυσή άμμο, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής. Η παραλία Οφρυνίου βρίσκεται ανάμεσα στην Μηχανιώνα και το Αγγελοχώρι και αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές των Θεσσαλονικέων. Εκτός από τα οργανωμένα beach bars, σε κοντινή απόσταση από την παραλία υπάρχουν και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ασπροβάλτα

Στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, ο δήμος Βόλβης διαθέτει αρκετές γνωστές παραλίες. Η δημοφιλέστερη είναι η Ασπροβάλτα, που απέχει 80 χιλιόμετρα από την πόλη. Χαρακτηριστικό της είναι οι μεγάλες αμμώδεις ακτές αλλά και το τουριστικό πρόσωπο της περιοχής.

Σταυρός

Ακόμα μια από τις πιο γνωστές τουριστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης είναι ο Σταυρός. Έχοντας πλούσια φυσική ομορφιά, ελκύει κάθε χρόνο τουρίστες αλλά και Θεσσαλονικείς. Στην παραλία του Σταυρού, οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, μπορούν να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Βρασνά

Μεταξύ της Ασπροβάλτας και του Σταυρού, απλώνεται η παραλία των Βρασνών με μήκος τριών χιλιομέτρων. Η παραλία με την ψιλή άμμο διαθέτει αρκετά οργανωμένα beach bars, ενώ όσοι δεν έχουν αυτοκίνητο μπορούν να φτάσουν στην περιοχή με δρομολόγια των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Στην παραλιακή υπάρχουν αρκετά καταστήματα, που την καλοκαιρινή περίοδο εξυπηρετούν σχεδόν όλη την ημέρα τους επισκέπτες.

Ολυμπιάδα

Συνεχώς έδαφος κερδίζει η παραλία της Ολυμπιάδος, με πολλούς να την χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη ακτή του δήμου Βόλβης. Πρόσφατα άνοιξαν καινούρια beach bars με υψηλή αισθητική, που προσελκύουν αρκετούς νέους. Ταυτόχρονα συνδυάζει μια κοσμική ατμόσφαιρα αλλά και ένα ησυχαστήριο με πάνω από όλα καθαρή θάλασσα. 

makthes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Skip to content

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο