Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΖΕΡΒΑ. ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ

Γράφει ο Βασίλης Ξενιτόπουλος

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας ξεκίνησε με λόγια πολλά και μεγάλα.

Λόγια μόνο. Γιατί στις πράξεις φάνηκε ανέτοιμος, χωρίς ουσιαστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις, χωρίς ενιαίο πρόγραμμα, χωρίς προθέσεις έργου με διαγωνισμούς και πλήρη διαφάνεια.

Η κακή συγκυρία του covid, έδωσε το άλλοθι για να προχωρήσει εντατικά στο αρχικό του σχέδιο. Την αυτοπροβολή. Τη δημιουργία ενός κύκλου συμφερόντων. Τη θρασύτατη λόγω κενών ή διευκολύνσεων της νομοθεσίας, διενέργεια πλήθους αναθέσεων.

Φυσικά σε αυτό βοήθησε και η αποτυχημένη νομοθεσία των αυτοδιοικητικών εκλογών, και όσων αλλαγών έκανε η σημερινή κυβέρνηση προσπαθώντας, ίσως, να βοηθήσει στη λειτουργία μειοψηφικών διοικήσεων. Μπορεί οι περισσότερες αυτές αλλαγές να είναι σε έλεγχο νομιμότητας αλλά έως τότε ο Ζέρβας και οι σαν αυτόν διοικήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν με στημένες στην ουσία πλειοψηφίες σε οικονομικές επιτροπές.

Ας ασχοληθούμε λοιπόν με ΜΙΑ από τις ΠΟΛΛΕΣ που θα ελεγχθούν σύντομα σα διαδικασίες αλλά και στο ηθικό κομμάτι τους.

Οι συνθήκες και η τεχνολογία, είναι τις σημερινές εποχές το ζητούμενο για την αναβάθμιση υπηρεσιών και σύγχρονης διοίκησης. Η ψηφιοποίηση, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η Πληροφορική είναι τομείς στους οποίους έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσά και συνεχίζουν να επενδύονται. Άλλη μία λοιπόν “χρυσή” ευκαιρία για τον Ζέρβα και των πολύχρωμων συνεργατών του. 

Θα ήταν λοιπόν αναμενόμενο όλοι οι αρμόδιοι στο Δήμο να επισπεύσουν μελέτες και προτάσεις. Ειδικά όταν ο Δήμος θέλει και προβάλει συστηματικά συμφωνίες για μεγάλα κονδύλια.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα που βιώνουμε; Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει σε αυτά τα κονδύλια. Ένα ποσό 449.000 ευρώ που ΕΙΝΑΙ υποπρόγραμμα του περιβόητου έργου ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ και συνδέεται με σκέψεις για smart cities. ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ εγκατασταθεί ο εργολάβος. ΕΧΟΥΝ ξεκινήσει οι εργασίες μετατρέποντας την περιοχή συνοικία της Καμπούλ και αναμένεται και η επόμενη επίσκεψη των αναδόχων ενός ανοιχτού διαγωνισμού οπτικών ινών, ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΣΩΝ ΕΚΕΙ προκύψουν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Βασίζονται προφανώς σε… ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ… Το γνωστό στη Διοίκηση Ζέρβα… ΡΑΒΕ ΞΗΛΩΝΕ!

ΕΠΡΕΠΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ. Να υπάρχουν οι μελέτες και οι προτάσεις καιρό. ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ διεθνής διαγωνισμός για το σύνολο του ποσού. ΑΥΤΑ θα ΕΠΡΕΠΕ να γίνουν. Αλλά αυτά θα γινόταν σε μια Διοίκηση, εργατική, συντονισμένη, με πρόγραμμα και πρόθεση έργου.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ >>> ΚΟΛΠΟ… ΤΗΣ ΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο Διεθνής διαγωνισμός καθυστερεί να γίνει. Φτάνουν και στη θρασύτητα να μιλάνε για ΑΡΓΟΠΟΡΙΕΣ σε διαγωνισμό που ΔΕΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΑΝ. ΟΙ ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ. Είναι εντυπωσιακοί.

Με τη βοήθεια λοιπόν της νομοθεσίας, κάνουν αναθέσεις σε τμηματικά μέρη του υποτιθέμενου ανοιχτού διαγωνισμού, έως 80.000 ευρώ. ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ. Έχουν τον έλεγχο της Οικονομικής Επιτροπής. Με ΘΡΑΣΟΣ μιλούν για αργοπορία σε διαγωνισμό που ούτε έχουν καν προκηρύξει, με συνεδριάσεις στις οποίες δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία, δεν κατατίθενται καν οι φάκελοι των αρμόδιων υπηρεσιών και λόγω της τεχνητής πλειοψηφίας προχωρούν δίχως να ντρέπονται έστω. Να ντρέπονται για ελλείψεις φακέλων και εισηγήσεων, για νομιμοφανείς ενέργειες που από ηθικής πλευράς όμως πάσχουν ολοφάνερα.

Έτσι λοιπόν προχωρούν σε αναθέσεις 28.000 ευρώ με γενικές περιγραφές. Δεν αναφέρουν ή δεν περιλαμβάνουν στην πρόταση ούτε τοποθεσία, ούτε έργο συγκεκριμένο.

ΑΚΟΜΗ ένα εντυπωσιακό στοιχείο της όλης πρότασης είναι ο υπογράφων της πρότασης, που είναι ο αντιδήμαρχος οικονομικών και ούτε καν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Και φυσικά η απουσία της υπηρεσίας με λεπτομερή δεδομένα. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ; ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΙΚΟ;

Προχωρούν σε αναθέσεις κατά υπηρεσία ενώ θα έπρεπε να μιλούν για μέτρα και θέσεις εργασίας  αφού κάνουν και αναφορές για θέσεις τηλεργασίας. Με λίγα λόγια κάνουν έργο οπτικών ινών χωρίς βασικές αναφορές τοποθεσίας και θέσεων εργασίας που αφορά.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΙΑΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ.

ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ.

Άλλωστε είναι γνωστό και σε υπόλοιπες αναθέσεις, πως τμηματική ανάθεση σε ίδιο αντικείμενο ανεβάζει τις τιμές και δεν δίνει ευκαιρίες οφέλους λόγω ανταγωνισμού. Αλλά εδώ υπάρχει και η ερώτηση. Θέλουν κάποιοι όφελος στις τιμές ή επιδιώκουν απλά την ανάθεση;

Ο έλεγχος θα συνεχιστεί…

Εισήγηση Κατάρτησης

469 ΟΕ 2022 Οπτικές Ίνες

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to content