Ας τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι. Δεν μπορείς να μιλάς για ατομική ευθύνη όταν έχεις επιβάλει περιορισμό μετακινήσεων.

Θεσσαλονικείς κάνουν βόλτες στην παραλιακή, συνταξιούχοι κάνουν ουρές στις τράπεζες, άντρες και γυναίκες παίρνουν τηλέφωνο την Πολιτική Προστασία και λένε ψέμματα ότι τους χάλασαν τα υδραυλικά στο εξοχικό τους, ψάχνοντας μια αφορμή για να φύγουν από την Αθήνα. 

Και στις τρεις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος υπουργός Προστασίας του Πολίτη που γέννησε ο κόσμος, δηλαδή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να σκεφτείς μια λύση. Ένα, βάζω αστυνομία στον κεντρικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης, στην Παραλιακή, που είναι μια ευθεία, και καλώ τους πολίτες να τηρούν κανόνες ασφαλείας και όσοι δε το κάνουν τους κόβω το πρόστιμο.

Δύο, τελευταία μέρα του μήνα έχω το νου μου ότι όλοι ηλικιωμένοι θα πάρουν τη σύνταξη οπότε βάζω τις τράπεζες να έχουν προσωπικό ασφαλείας στις εισόδους αλλά και την αστυνομία να επιτηρεί.

Τρία, δεν ανοίγω τα διόδια, κλείνω τις οδικές αρτηρίες στις εξόδους των πόλεων. Δηλαδή, αν είναι δυνατόν, να γίνεται αντικείμενο συζήτησης ότι κάποιοι πήραν τηλέφωνο για τα «υδραυλικά» των εξοχικών τους. 

Τέσσερα, οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι σε αναστολή; Γιατί δεν παίρνουν πρωτοβουλίες; Άλλοι περιορισμοί μπορεί να χρειάζονται στη Λαμία, άλλοι στην Αθήνα άλλοι στη Θεσσαλονίκη. Αλλά αν δεν ξέρεις που είναι τα κρούσματα, τους βάζεις όλους σ΄ένα τσουβάλι και #μένουμε_σπίτι. Προχωράμε. 

Παρά τα μέτρα όμως, εμφανίζονται κάθε λίγο και λιγάκι διάφορες φωτογραφίες σε ενημερωτικά μέσα και σε λίγα λεπτά δικαιολογούνται ακόμα πιο σκληρές αποφάσεις. Με τι στοιχεία; Μάλιστα αν τολμήσεις και ρωτήσεις ή είσαι ανεύθυνος ή Σύριζα. Δε ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εγώ νομίζω όταν το κράτος κλείνει από σχολεία, μέχρι δουλειές, μπορούμε να ρωτάμε όσο θέλουμε, ό,τι θέλουμε, όσο βλακεία και να είναι. Και οφείλουν να μας απαντάνε. 

Αλλά μιας και μιλάμε για ευθύνη, ας θυμηθούμε τι δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας στις 24 Φεβρουαρίου του 2020 ύστερα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο: «Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται γιατί έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα όλα τα ύποπτα περιστατικά. Υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλίας και όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι ίσως αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας. Όμως η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα, κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, έχει τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έχει την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Ειδικών Επιστημόνων». 

Συγνώμη, αλλά από το η «χώρα είναι θωρακισμένη» μέχρι το «2, Σταύρος Διοσκουρίδης» στο 13033  και το μείνετε σπίτι γιατί θα καταρρεύσει το σύστημα υγείας, απέχουμε πολύ. Πιστώνεται στον πρωθυπουργό ότι πήρε νωρίς μέτρα αλλά να πιστωθεί και στους πολίτες ότι απεμπόλησαν τις συνταγματικές τους ελευθερίες όπως της ελεύθερης μετακίνησης αλλά και του επιχειρείν.

Ήρεμα, με συνέπεια και φυσικά θα συνεχίσουμε να ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες των ειδικών. Πρώτον γιατί φοβόμαστε τον ιό, δεύτερο γιατί αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τρίτο γιατί δεν εμπιστευόμαστε το ίδιο το κράτος που έχουμε συνδιαμορφώσει. 

Η χώρα αδυνατεί να κάνει ελέγχους οπουδήποτε. Ίσως είναι γονιδιακό, το αθάνατο ελληνικό DNA δεν μπορεί να ελέγχεται. Συμβαίνει παντού από το τεστ για τον κορονοϊό μέχρι την εφορία. Τι γίνεται με τους φόρους; Κάποιοι φοροδιαφεύγουν, δεν βαριέσαι, αφού δεν μπορούμε να τους πιάσουμε, ας τα χρεωθούν οι καλοπληρωτές. Εδώ που είναι η ατομική ευθύνη; Βγήκε ποτέ μια εφημερίδα να μας πει πως αν πληρώνουμε όλοι φόρους θα έχουμε μετά καλύτερο σύστημα υγείας και πάει λέγοντας. Ποτέ. Μόνο, πώς να προσέξουμε τις «παγίδες» κάθε φορά που συμπληρώνουμε τη φορολογική δήλωση («παγίδες»: πώς να γλιτώσετε φόρους). 

Ξέφυγα όμως σε άλλο θέμα. 

Η κυβέρνηση αρχίζει και δείχνει μια περιορισμολαγνεία με ύφος «Χαρδαλιά». Μακάρι να πετύχει στο έργο της. Οι πολίτες, όμως, έχουμε ήδη κάνει αρκετά. Περιοριστήκαμε επειδή η κρατική μηχανή δεν μπορεί να μας προστατέψει. Αντί να κάνουν τους έξυπνους στις ενημερώσεις, καλό είναι κάθε μέρα να λένε τι έκαναν για μας, να μην ξεχνάνε ότι έχουμε δημοκρατία, ο λαός είναι ακόμα κυρίαρχος σε αυτή τη χώρα και  στο τέλος θα μετρηθεί ποιος είχε τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό που βιώνουμε σήμερα. 

Σταύρου Διοσκουρίδη https://popaganda.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to content