ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑ, ΕΣΤΙΑ ΙΙ (react)

Γράφει ο Βασίλης Ξενιτόπουλος

Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα μεγάλων διαστάσεων που κατά καιρούς έχει γίνει προσπάθεια αντιμετώπισής του με τη χρήση Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτό μέσα από μια λογική ένταξης και ειρηνικής συνύπαρξης.
Ειδικά για όσους λαμβάνουν τη θετική απόφαση για άσυλο. Κύριος σκοπός ήταν η μείωση των δομών σε νησιωτική χώρα και υποδομές όπως καταυλισμοί και αντίσκηνα. Έτσι δόθηκαν κονδύλια για ενοικίαση κλειστών διαμερισμάτων με παροχές που δεν έχουν οι άλλοι απλοί Έλληνες πολίτες, όπως απολυμάνσεις και καθαρισμοί χώρων, δωρεάν παροχή υπηρεσιών τεχνικών υπηρεσιών, επιδοτούμενες παροχές υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, οικονομικές παροχές για διατροφή και βασικές ανάγκες.
Προσελήφθη προσωπικό να βοηθήσει σε όλες αυτές τις διαδικασίες που όπως ανέφερα είχαν βασική κατεύθυνση την ομαλή και αρμονική ένταξη των προσφύγων στην Ελληνική πραγματικότητα που θα τους φιλοξενούσε.
ΚΑΙ ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ
Η ΕΕ πιστεύοντας πως έκανε την υποχρέωσή της προς το φορτίο που ανέλαβε η Χώρα μας, και η παρόμοια ίσως αντίληψη του κ Μηταράκη, οδηγούν τις μέχρι τώρα ενέργειες σε λήξη το τέλος του 2022. Με Αρχή το 2021 όπου μειώθηκαν (τουλάχιστον στο 50%) πολλές παροχές και θέσεις ωφελουμένων από αυτά τα προγράμματα. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ Η ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΝΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ.
ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΑΡΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΒΡΗΚΕ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΑΝΕΤΟΙΜΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ.
Θα περίμενε κανείς να έχουν κάνει μια προεργασία και να έχουν προτάσεις για την αντιμετώπιση όσων έρχονται και όσων θα αντιμετωπίσουν οι τοπικές κοινωνίες. ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ…. ΕΝ ΜΕΣΩ ΝΕΟΥ ΦΟΒΟΥ ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ… ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΥΞΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
ΠΟΙΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ; ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΜΜΙΑ.
ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΑ ΕΚΑΝΑΝ

 • Η οικονομικής Επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Κυριζίδη ξεκίνησε με πολλές ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ αναθέσεις ενοικίασης ακινήτων ΜΕ ΑΠΛΗ ΔΗΛΩΣΗ ιδιοκτητών.
  ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
 • Ποια είναι τα Ονοματεπώνυμα ιδιοκτητών;
 • Ποιοι ανέλαβαν τον έλεγχο καταλληλόλητας των διαμερισμάτων;
 • Ποιοι οι εργολήπτες που ανέλαβαν τις ανακαινίσεις των διαμερισμάτων και με ποιες διαδικασίες;
 • Ποιοι ανέλαβαν τον εξοπλισμό σε διαμερίσματα; Ξενοδοχειακό και ηλεκτρολογικό;
 • ΠΟΙΑ η συνολική δαπάνη των ανακαινίσεων; Ποιο σχέδιο υπάρχει για την επόμενη ημέρα για αυτό τον εξοπλισμό;
 • Από τον αρχικό αριθμό των ωφελούμενων στις κατοικίες ποιοι παρέμειναν και για πόσο χρονικό διάστημα; Ποιο χρονικό διάστημα ήταν κενά τα διαμερίσματα και γιατί δε διατέθηκαν σε άλλους πολίτες με ανάγκη στέγης; Ποιοι συνέχισαν να πληρώνουν τα ενοίκια και τις δαπάνες σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας;
 • Ποιος ο αριθμός των εργαζομένων που προσλήφθηκαν και με ποιο συνολικό κόστος;
  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΙΕΦΥΓΕ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΠΟΛΛΩΝ
  Όταν χάθηκε η ζωή υπαλλήλου κατά τη διάρκεια ελέγχων… Υπήρχε επόπτης ασφαλείας; Είχε δοθεί η εκπαίδευση που έπρεπε στην υπάλληλο; Υπήρχαν στη διάθεσή της τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται; ΕΓΙΝΕ ΕΔΕ;

Θεσσαλονίκη: Πτώση 34χρονης γυναίκας από μπαλκόνι 4ου ορόφου

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή δημοτική υπάλληλος που έπεσε από μπαλκόνι

Προστάσεις για παράταση προγράμματος που έχει ήδη κοινοποιηθεί από όσους το υλοποιούν μαζί με Δήμους πως τελειώνει σα χρηματοδότηση το 2022. ΤΟΤΕ θα τελειώσουν επομένως και όλα τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Όλες οι παροχές που υπήρχαν. Και υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό και για τα οικονομικά επιδόματα. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΔΕ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ… Σιγή και ταφική ησυχία. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ο Δήμος Θεσσαλονίκης φάνηκε ανέτοιμος και ανεπαρκής σε προτάσεις. Ζητά συντεταγμένα… επαιτεί παράταση προγράμματος ενώ θα μπορούσε ΗΔΗ να έχει κάνει πρόταση για ένα ΝΕΟ πρόγραμμα ευρωπαϊκό. ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ είχε ΟΛΕΣ τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει σε τέτοια πρόταση. Η ΕΕ ήδη έχει μπει στη διαδικασία των προσφύγων από Ουκρανία. Έδωσε κατ’ εξαίρεση άμεσες διαδικασίες ασύλου. Τεράστια ποσά για εξοπλισμούς και τεράστια ποσά για την Ουκρανία. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ όμως από Ουκρανία το αφήνει στα Κράτη υποδοχής. ΗΔΗ στη Θεσσαλονίκη έχουν ζητήσει ένταξη στο υπόλοιπο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ πάνω από 400 άτομα. Για το εξάμηνο που απομένει και αφού πρώτα κινηθούν τα αργοκίνητα καράβια της γραφειοκρατίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δυστυχώς, πέρα της όποιας  αδυναμίας και ανικανότητας, είναι σαφές πως δεν έχει σκέψεις για να έρθει και να φέρει την κυβέρνηση και την ΕΕ προ των ευθυνών τους. Προσπαθούν μέσα από μια εικονική προσπάθεια στο ήδη αποφασισμένο να λήξει πρόγραμμα, να δείξουν ενδιαφέρον και να κερδίσουν χρόνο για όσα προκύψουν. Έστω ένα εξάμηνο θα τους φέρει κοντά στις εκλογές και το πρόβλημα θα μετατεθεί για μετά.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΙΔΙΑ Η ΚΕΔΕ. Αυτό το διάστημα έχει δεχτεί πλήθος αιτημάτων για… εξυπηρετήσεις σε Δημάρχους, οπότε αυτό το θέμα δεν είναι άμεση προτεραιότητά της. Αλλά είπαμε. Ούτε δυσάρεστοι θέλουν να γίνουν… και έχουμε ένα εξάμηνο έως τη λήξη και κοντά στις εκλογές.

Πλήθος δημοσιευμάτων υπάρχουν που αναφέρουν αναλυτικά τα προβλήματα. Τα γεγονότα. Τις επιπτώσεις. Τις καθυστερήσεις και την ασυνέπεια. Αλλά αυτά μπαίνουν στη γνωστή δικαιολογία των κακόπιστων και τον κακώς ενημερωμένων. Οπότε ας περιμένουμε τους καλόπιστους και τους καλά πληροφορημένους να τα διαψεύσουν και να μας που κάποιες ενέργειές τους για τις οποίες ξέχασαν να μας ενημερώσουν. Θα σας τα παραθέσω με κάποια ακόμη στοιχεία που δείχνουν την αν-ετοιμότητα και την υποκρισία Δήμων και υπευθύνων σε ευαίσθητα ζητήματα όπως τα προσφυγικά. Ειδικά και αυτή την εποχή που είναι σε ακμή το Ουκρανικό. Το γεγονός πως μέχρι σήμερα τουλάχιστον 400 άτομα από Ουκρανία δήλωσαν πρόθεση να ενταχθούν στο πρόγραμμα Εστία και ας είναι υπό προθεσμία λήξης. ΠΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ για τη σίτιση και στέγαση αυτών των ανθρώπων; Εκτός αν το προξενείο της Ουκρανίας στην Πόλη της Θεσσαλονίκης ζητά προσφορές για δωρεάν σίτιση στη ΔΕΘ… Χωρίς λόγο και έτσι εκθέτει το Δήμο και την Περιφέρεια. Εκτός αν έχει ο Δήμος συμπεριλάβει όλους τους ενδιαφερόμενους σε κοινωνικό γεύμα και κοινωνικό Παντοπωλείο… και τους αδικούμαι.

Εδώ θα μπορέσετε να έχετε μία άποψη για δημοσιεύματα που αφορούν το θέμα και φυσικά υπάρχουν και πολλά ακόμη. Όπως και αναμένονται αγωγές από εργαζόμενους στο πρόγραμμα, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη χαρά να δουν συνάντηση με αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Και φυσικά αφήνονται ως αναλώσιμοι στα μελλοντικά σχέδια κάποιων ή στην απλή αδιαφορία τους.

ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.

Χάος και απόγνωση για όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα ΕSTIA

Η κυβέρνηση διακόπτει το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» – Χιλιάδες πρόσφυγες απειλούνται να μείνουν στο δρόμο

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ESTIA II

ΚΑΙ ΕΔΩ ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

RE.A.C.T. “Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία”

…… ΚΕΝΟ …. Όπως και όσα κάνουν και προτείνουν.

Για κάποιους ο Δεκέμβριος είναι μακριά. Για εμάς τους Πολίτες όμως είναι η Ζωή μας και η Πόλη μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to content