25 χρόνια πριν. ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ.

Αποτρέψαμε την εξόρυξη.
Ήταν ένα λάθος η εναντίωση των κατοίκων στην γεώτρηση; Μαθαίνουμε από τα λάθη μας; Μήπως πρέπει να τα αναγνωρίζουμε και τα διορθώνουν; (Ιχνηλατώ και καταγράφω).

1995. Εκατοντάδες κάτοικοι της Περαίας στο πόδι για την αποτροπή της εγκατάστασης γεώτρησης φυσικού ΑΕΡΙΟΥ από την ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ (ΔΕΠ).


Ήταν 2 η ώρα το πρωί. Μηχανήματα της Νομαρχίας κατευθύνθηκαν στο χώρο (ρέμα κάτω από το Αλσύλλιο “Ανδρομέδα ” εκεί που είναι σήμερα το 5ο δημοτικό σχολείο, στο χωράφι του Τάσου Τροκάνα.)


Η Επιτροπή Αγώνα τότε έστησε πολεμική μηχανή… με παρατηρητήριο!! Κλείσανε τον δρόμο!!!
Πέτυχαν με μπροστάρη την κοινότητα να πάει το θέμα στο Συμβούλιο Επικρατείας μιας και υποστηρίζαμε ότι κινδυνεύει η ασφάλεια της περιοχής και το φυσικό περιβάλλον μας!!!


Ο εκπρόσωπος της ΔΕΠ ο κύριος Πατσουλες μας διαβεβαίωνε ότι θα γίνει μόνο διερευνητική γεώτρηση και δεν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον ή για κάποια περίπτωση ατυχήματος.


Εκατοντάδες άτομα αποδοκίμασαν τον υπουργό κύριο Τριαριδη ο οποίος δήλωσε ότι η γεώτρηση θα γίνει οπωσδήποτε.


Η τότε κυβέρνηση προχώρησε στην πραγματοποίηση μερικών εργασιών αλλά μετά το θέμα έφθασε στο Συμβούλιο Επικρατείας όπου πήρε αναστολή επ’ αόριστον.


Το κοίτασμα εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα του Θερμαϊκού 1000 μέτρα δεξιά από την σκάλα της Περαίας κοντά στο Καππα.


Εκτίμησαν ότι είναι μεγαλύτερο από της Επανομής μιας και αυτό ήταν. Και είναι ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΙΜΟ!!!!


Έγινε και μια δεύτερη απόπειρα γεώτρησης κοντά στο ΑΒ Βασιλόπουλος και εκεί αντέδρασε η κυρία Βελλιδη ιδιοκτήτρια τότε του Κοραή.


Υπήρχε τότε ένας νόμος που έλεγε ότι το 25%των εσόδων από την κατανάλωση του φυσικού αερίου θα γυρίζει ως τέλος υπέρ της κοινότητας!!!


Τελικά δεν ξέρω αν εμείς που ευαισθητοποιηθήκαμε τότε, πράξαμε το σωστό ή το λάθος.


Το κοίτασμα υπάρχει. Το καταγράφω και δίνω την πληροφορία σε κάθε αρμόδια αρχή ώστε να ενεργήσει σύμφωνα με την δική της βούληση.

Ποτέ δεν είναι αργά να διορθώσουμε ένα ίσως λάθος μας.

Απο τη σελίδα του fb ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ ΔΡΩΜΕΝΑ

(Γιώργος Καριώτης)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Skip to content